Címlap


XVIII. Országos Technikaverseny, megyei fordulója


Március 29-n, Békéscsabán a Petőfi Utcai Általános Iskola szervezésében került sor a XVIII. Országos Technikaverseny, megyei fordulójára melyen a mi iskolánk is egy csapattal képviseltette magát.

A csapat tagjai:

  • Préda Róbert 8.a
  • Szatmári Roland Szilárd 8.a
  • Petri Márk 8.a

A verseny egy 80 pontos elméleti feladatlap megoldásával kezdődött, amelyek lezárt borítékban hoztak be és a diákok előtt bontottak ki. A megoldásra 60 perc állt rendelkezésre. A javítás során megállapítottuk, hogy rendkívül nehéz feladatok voltak.

Az elmélet után 20 perces pihenő következett, ez alatt a gyerekek ásványvizet, szendvicset, pogácsát és gyümölcsöket fogyasztottak.

A gyakorlati feladat már igazi csapatmunkát követelt. Ennek megvalósításához átmentünk az iskola technika termébe, ahol minden alkatrész, szerszám és leírás elő volt készítve. A csapatok sorszámot húztak, elfoglalták a megfelelő munkaállomásokat, ellenőrizték az előkészített anyagokat majd hozzáfoghattak a feladathoz. 90 perc alatt kellett összerakni és bemutatni a működőképes modellt. A látszólag hosszú idő ellenére csak két csapatnak sikerült kifogástalanul működő modellt beadni. Jó volt látni a különböző iskolákból jött, korábban egymást nem ismerő diákokat. egymást kérdezték: Ti hogy oldottátok meg? Nektek hogy sikerült? A milyének miért nem működött, pedig mindent a leírás szerint csináltunk.

A verseny sorrendjét a csapat elméleti feladat átlaga és a gyakorlati feladat pontszámának összege állította be. Sajnos nekünk ez a 6. helyezésre volt elegendő. Büszke vagyok a csapatra, hisz erre a versenyre külön nem állt módunkban készülni, csupán az órán tanultak ill. a lelkesedés volt a tarsolyunkban.

Az első helyezett(ek)nek gratulálunk, sok sikert kívánunk neki(k) az országos versenyen.

(A többesszám azért van, mert az eredményhirdetésen Seres János, a Technikatanárok Országos Egyesületének elnökségi tagja bejelentette, hogy miután Békés megyében jelentkeztek (Budapest után) a legtöbben erre a versenyre, a 2. helyezett csapatot is meghívták az országos megmérettetésre.)

Köszönjük a szervezőknek a színvonalas versenyt, további munkájukhoz sok sikert kívánunk.